Niet 100%

Eigenlijk stond ik er nooit echt zo bij stil. En voelde ik er niks bij, eigenlijk nog niet echt. Maar goed toch is het zo, ik ben niet 100% Nederlands. En eigenlijk vind ik dat wel cool. Net even iets anders dan de meeste mensen. Wat mijn achtergrond dan is…

Mijn lieve oma is Duits, ruim 55 jaar geleden kwam zij naar Nederland omdat ze mijn opa had leren kennen. Die verhalen van vroeger vind ik geweldig om naar te luisteren. Mijn oma vertelt de verhalen over vroeger met zoveel liefde, plezier en levensvreugde. Dat het mij gewoon ontzettend boeit. Ook al heb ik sommige verhalen al wel vijf keer gehoord, toch maakt dat mij niet uit, ik gun mijn oma even een momentje van herinneringen uit die tijd.
Al die tijd had ik er niet echt bij stil gestaan en dacht ik dat ik dus voor 25% Duits was. Maar het blijkt toch iets anders te zitten en daar kwam ik afgelopen zomervakantie achter nadat mijn neefje het mij wist te vertellen.
Mijn opa heeft ook Duits bloed, wat dus weer betekent dat ik 12,5% van hem heb geërfd. Dus in totaal ben ik dan voor 38% Duits. Grappig eigenlijk, want ik heb hier nooit echt bij stil gestaan, mensen vragen het ook nooit aan mij omdat ik de achternaam van mijn vader draag en die is behoorlijk Nederlands.

Mensen die voor het eerst met mij oma praten horen misschien nog wel een accentje, ik hoor dat al niet meer. Wat een soort ”oma” traditie is, is het eten van reibekoeken. NIEMAND weet wat dat is, tenminste ik heb nog nooit iemand ontmoet in mijn omgeving die mij kon vertellen wat het was. Ik eet het al vanaf mijn tweede. En van de kleinkinderen ben ik de enige die dit zeker om de zoveel weken bij mijn opa en oma ga eten, vaak trouwens wel met mijn broertje erbij. Het zijn aardappelkoekjes die je kunt eten op brood of gewoon ‘los’. Wat het recept is, ga ik niet vertellen. Het is toch een familietraditie en een familie recept. Tegenwoordig maak ik ze ook zelf, zoals vanmiddag. Een heerlijke zondagmiddag lunch. Het is even wat werk, maar dan heb je wel iets om van te genieten!

Waar ik mezelf dan wel een beetje voor schaam is het volgende. Hoe kan het dat iemand die 38% Duits is geen Duits spreekt…. oeps het is echt waar. Op de middelbare school heb ik het wel gehad, maar dat is inmiddels al weer zo lang geleden. Duits is wel een taal die ook veel in de ”zaken” wereld wordt gesproken, daarom wil ik het wel gaan leren. Want ik vind dat ik het MOET kunnen. Maar ik geloof erin dat dit wel goed gaat komen……

reibekoeken

De reibekoeken die ik zelf heb gemaakt deze zondagmiddag. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s